En snabb genomgång av olika belysningsformer

Belysning kommer i flera olika former. Alla har sina syften och att veta vilken sorts belysning som bör finnas var är en stor del av att lyckas med ljussättningen av ett rum. Här tittar vi snabbt på de olika formerna av belysning och vad deras syften är.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen ska sprida ett jämnt och klart ljus genom hela rummet. Den är ofta förknippad med olika sorters taklampor men kan även bestå av vägg- golv- och bordslampor beroende på hur rummet är format och designat. Den ska mer eller mindre fylla samma uppgift som den naturliga ljuset som kommer in genom fönstren.

Arbetsbelysning

Arbetsbelysningen är belysning som ämnar underlätta en eller flera uppgifter i rummet. Detta inkluderar bland annat lamporna ovanför köksbänken, belysningen vid badrumsspegeln och den enkla läslampan. När ett rum behöver arbetsbelysning är det alltid den man bör börja med.

Punktbelysning

Punktbelysning är den belysning som används för att lyfta fram något i inredningen genom att fokusera ett ljus på den. Detta är som mest effektivt när man använder sig av ett riktat ljus som en spotlight, men det är inte på något sätt ett krav.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningens jobb är, precis som namnet antyder, att sätta stämningen i ett rum. Många tänker nog direkt på något som levande ljus, men man kan även få riktigt bra effekt bara av att använda lampor med inbyggd dimmerfunktion.


Senaste inläggen