Inkludera punktbelysning i ljussättningen

Belysning kan många gånger kännas som något av en konstform. Men till skillnad från mycket annat är det en konst alla kan lära sig utan att behöva lägga ned åtskilliga timmar först. Med några enkla tips kan man lära sig användbara knep som förbättrar belysningen hemma på flera sätt och vis. Och här tänkte vi fokusera på just punktbelysning.

Punktbelysning är något man ofta använder för att skapa en viss effekt eller lyfta fram en del av inredningen. Punktbelysning är mer koncentrerat ljus än lampor som har som syfte att lysa upp större delar av ett rum.

Ett av de mest klassiska exemplen av punktbelysning är tavelbelysning. De flesta känner säkert igen dessa när de ser dem och de gör ju precis vad namnet säger: lyser upp tavlor. Men de kan så klart även användas för andra syften.

Spotlights har blivit en allt vanligare del av allmänbelysningen i många rum i hemmet. Men de är fortfarande perfekt att använda just för punktbelysning. Har man flera objekt i ett rum man vill lyfta fram kan en skena med ett par spotlights vara allt man behöver. Man får dock tänka på att ljuset blir mer och mer diffust ju längre bort ljuskällan sitter.

Punktbelysning kan även användas för att skapa blickfång i inredningen. Ett litet sidobord med några snygga prydnadssaker eller andra inredningsdetaljer kan absolut vara en bra plats för punktbelysning. Och bäst effekt får man oftast när själva ljuskällan inte är en del av ekipaget.

Gå gärna igenom hemmet rum för rum och försök att hitta några av de mest intressanta delarna av inredningen. Titta sedan på möjligheten att sätta upp en eller annan form av punktbelysning för att lyfta fram dessa delar och göra dem mer iögonfallande.


Senaste inläggen