Se över husets viktigaste delar

Som husägare har man ett sorts underhållsansvar på sitt hem. Att gå från en hyresrätt till ett hus blir en livsförändring, saker som du tog för givet när du hyrde behöver du själv lösa och fixa. Det finns några saker som du ska lägga mest energi på att undersöka, gärna årligen: 

Taket

Ett föråldrat tak behöver bytas. Om det läker är det så klart akut, men även tak som börjar bli till åren är en typ av riskkonstruktion. Kommer du till punkten att du behöver byta ut taket finns det sätt att göra jobbet lätt utan at du behöver betala mycket pengar. Falsat har exempelvis en produkt som ger utseendet av ett äkta falsat tak med fördelen att du behöver inte göra falsarna själv och kan enkelt montera skivorna med en bruksanvisning. 

Elen

Det är svårt att veta om elen har brister såvida inte strömmen går eller det gnistrar i uttagen. En elinspektion behöver du inte göra varje år men du borde göra en när du får tillträde till huset, speciellt om det är en äldre villa. El beräknas ha en livslängd på 45 år enligt Doldafel.se och ligger elen innanför väggarna, som de ofta, är det svårt att veta skicket på dem om inte en elektriker tar sig en titt. 

Badrum

Ett badrum håller i nästan en generation, beroende på det är klinker eller plastmatta. Klinker kakel har i princip obestämd livslängd medan en plastmatta och våtrumstapeter håller i cirka 15-30 år. Ett badrum som är byggt innan 1995 är mest troligen i stort behov av en uppfräschning och nytt tätskikt. Det var efter 1995 som det kom helt nya branschregler för badrum och specifikt att golvbrunnarna blev av bättre kvalité och utformning. Du kan mäta fukthalten i badrummet för att se om du har överdrivet fuktigt vilket kan leda tilll mögel. 


Senaste inläggen