Samspel mellan belysning och material

Belysning kan hjälpas och hindras stort av de material man väljer att använda i hemmet. För att skapa rätt effekt gäller det att inte bara tänka på vilka lampor man använder sig av utan även vilka material man har i rummet.

Glas

Glas hjälper till att sprida runt ljus bara genom att inte blockera det och kan vara ett väldigt fördelaktigt material i mindre rum. Glas kan användas på flera intressanta sätt i inredningen, och görs också detta i vissa hem. Ett tag var glasbord en väldigt het trend och ett antal har säkert kvar ett sådant bord från denna tid. Något som dock betydligt färre har är en glasvägg. Detta kan vara en ritkigt bra lösning för att öppna upp belysningsmöjligheter mellan rum.

Kristall

Kristall är ett annat material som fyller lite samma funktion som glas många gånger, men det har även andra användningsområden. Ett av dessa är så kallat kristallmosaik som kan tillsammans med bra belysning ge ett briljant skimmer och ge en lyxig känsla. Och naturligtvis kan man ju inte prata om kristall och belysning utan att nämna kristallkronor. Dessa har varit populär i så många år att man nog kan säga att de aldrig riktigt kommer att gå ur stilen.

Metall

Metall reflekterar ljus, detta vet ju alla. Men denna reflektion beror mycket på blankheten i metallen och en riktigt matt och mörk metall behöver inte reflektera mycket ljus alls. Färgen på metallen kommer även betyda att att man får chansen att sprida ljus i andra färger än lampan själv beroende på hur direkt man faktiskt riktar ljuset. Det bästa man kan göra är att helt enkelt testa sig fram och se hur olika metaller och belysningar kan arbeta tillsammans för att skapa en bra effekt.

Slutligen

Det har stor betydelse att tänka på hur man belyser i olika rum. Ett kök kanske man vill ha ett sken som gör att man enkelt kan arbeta och laga sin mat. Medans i ett vardagsrum så är det mer en fråga om stämningsbelysning. Något mysigt sken från några lampor när man sitter och umgås med varandra. En arbetsplats har helt andra behov när det kommer till belysning. Här gäller det att ha en arbetsmiljö som är behaglig att arbeta i och inga störande moment från någon konstig spotlight som stör när man sitter och jobbar.


Senaste inläggen