Rätt färg till huset
När det kommer till skedet att man måste måla om huset finns det en hel del saker man bör tänka på. Här går vi igenom lite om detta och ger förslag på idéer man kan överväga.
Innan vi tar upp specifika exempel kan man snabbt gå igenom några allmänna saker kring husfärg:
- Man kommer inte uppfatta en färg på samma sätt när huset väl är målat som när man först ser den i butiken. Färgen kommer faktiskt att dra något mot blått.
- Många mörkare färger kommer faktiskt att se bättre ut när man målat huset med dem.
- Röda och gula toner kommer att vara mer kulörstarka än gröna och blåa toner.
Till att börja med kan man tänka renst estetiskt kring huset och färgen. Beroende på var man bor kan denna färg spela större eller mindre roll, bor man till exempel i ett tätbebyggt område kan det kanske se underligt ut om man byter färg på huset när alla andra runtikring har en och samma färg. Hur viktigt det är att upprätthålla sådan är naturligtvis upp till var och en. I Sverige är det i allmänhet vanligast med hus i rött, vitt och gult. Detta har historiskt sett berott mycket på tillgången av färgpigment och därför även priset.
Det kommer även att spela roll var man bor, vissa områden kommer att utsättas hårdare för väder och vind, detta är ganska typiskt för hus på västkusten enligt de målarfirmor som jobbar där. Följer man deras råd kommer man vara säker på att få en färg som håller längre men även ser bättre ut, och det är ju båda faktorer man är ute efter när man beslutat sig för att måla om huset.
Tänker du byta färg på huset behöver du söka bygglov om du bor i tätbebyggt område. Regelverket är lite lurigt kring vad som krävs, så för att vara på den säkra sidan är det alltid en god ide att ta kontakt med kommunen och höra vad dom säger. Enfamiljs- och tvåfamiljshus är undantagna från regeln om bygglov, såvida inte byggnadens karaktär förändras väsentligt med den nya färgen. Vad som menas med den väsentliga förändringen, kan vara svårt att veta på egen hand.
I vissa områden finns det en utökad bygglovsplikt. Detaljplanen kan då innehålla särskilda bestämmelser, för hur färgsättningen på husen i området får se ut. Struntar man i att söka bygglov och målar om, riskerar att bli anmäld av sina grannar. Man kan söka bygglov i efterhand, men får en fyra gånger så hög avgift om lovet beviljas. Blir ansökan inte godkänd, kan du tvingas att måla om huset till tidigare kulör.
Defekter och skavanker kan ibland döljas med färg, men dåligt underarbete avslöjar sig alltid. Räkna med att lägga ned ungefär tre fjärdedelar av arbetstiden på underarbetet och resterande på själva målningsarbetet. Då är du på rätt väg mot ett lyckat slutresultat.
Planera målningsarbetet så att solen inte skiner direkt på den målade ytan. Måla helst då solen döljer sig bakom moln. Du kan även måla när solen har passerat förbi den aktuella sidan av huset. Det går att måla i temperaturer ned till sju grader men då förlängs torktiden. Tänk på att dagg och regn kan ge matta fläckar på en fasadfärg som inte har torkat.
Nuförtiden finns det lösningar som gör att du kan måla utomhus, trots att vädret inte blev som du tänkt dig. Genom att hänga upp ett väderskydd på husets långsida och gavel får du ett tätt skydd mot väder och vind. Komplettera med en värmefläkt innanför presenningen så får du en varm och torr målarmiljö.
Andra inlägg
- Designa din egen ljuslykta för en unik touch
- Skapa stämning med rätt belysning på altanen
- Så förbättrar du inomhusluften genom kanaltätning
- Förvandla ditt hem med fototapeter
- Skapa mysstämning med ljuslyktor i hemmet
- Förnya din belysning hemma
- Ny taklampa till ditt hem
- Behovet av nya taklampor hem
- Hur du ger bostaden bäst utomhusbelysning
- Inred med belysning i åtanke