Rätt belysning på arbetsplatsen
Att ha rätt belysning är av största vikt på många arbetsplatser. Är ljuset så svagt att du inte alltid kan se vad som finns på datorskärmen, kan detta leda till värk i nacken, axlarna och huvudet. Det är inte så farligt om du vid ett fåtal tillfällen behöver närma dig skärmen för att se bättre. Men om det blir till en permanent sittställning kan det leda till problem som ögonbesvär.
Belysningen ska anpassas efter den typ av arbete som utförs. I ett kontorslandskap är belysningen annorlunda från den belysning som krävs i en fabrikslokal. Med fel typ av belysning finns det även större risk för olyckor, vilket märks speciellt ute på byggarbetsplatser. Arbetsmiljöverket har flera riktlinjer man bör följa när man planerar belysningen av en arbetsplats.
I och med att fler anställda spenderar större delen av sin arbetstid framför en datorskärm numera så har belysningen fått allt större fokus på arbetsplatser. Visst kan man öka ljusstyrkan på bildskärmen men ljuset blir aldrig tillräckligt. En bra belysning utgörs av en kombination av allmänbelysning (vanligtvis i taket) och platsbelysning (exempelvis en skrivbordslampa). Platsbelysningen ska vara justerbar och bör inte blända.
Placering av belysning
Man ska helst undvika att få starkt ljus direkt inom sitt synfält. Datorskärmen ska inte heller stå framför ett fönster, då ljuset kommer att reflekteras direkt på skärmen. Vinkelrätt mot fönsterväggen brukar vara den perfekta lösningen. Använd persiennerna när dagsljuset blir för starkt. Taklampan ska befinna sig precis ovanför dig när du sitter vid datorskärmen, eller precis framför eller vid sidan av dig. Den ska inte blända eller återge reflexer i skärmen.
Skulle det visa sig att arbetsbordet behöver flyttas vid något tillfälle så ska även taklampan flyttas, eller så finns det en lampa på den nya platsen som ligger i en optimal position. Taklampan kan som sagt kompletteras av en kontorslampa på bordet. Den kommer väl tillhands när du behöver mer belysning vid läsning av dokument och annat liknande.
Andra inlägg
- Designa din egen ljuslykta för en unik touch
- Skapa stämning med rätt belysning på altanen
- Så förbättrar du inomhusluften genom kanaltätning
- Förvandla ditt hem med fototapeter
- Skapa mysstämning med ljuslyktor i hemmet
- Förnya din belysning hemma
- Ny taklampa till ditt hem
- Behovet av nya taklampor hem
- Hur du ger bostaden bäst utomhusbelysning
- Inred med belysning i åtanke