Rätt belysning i varje rum

Varje rum i hemmet har sitt användningsområde. Detta är något man måste tänka noga på när man planerar belysningen. Här tittar vi på vad varje rum egentligen behöver och hur man fixar det.

Med många rum att belysa kommer man behöva en mängd olika typer av lampor. Titta gärna runt på nätet på en butik som A-Ljus, som har ett väldigt omfattande utbud av lampor och armaturer.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är nog det mest mångsidiga rummet man har i hemmet. Många tillbringar mer tid i vardagsrummet än i hemmets alla andra. Detta betyder även att det är rummet där man gör många olika aktiviteter. Av denna anledning är det viktigt att ha belysning som gör lite av varje. Se först och främst till att allmänbelysningen är ordentlig och lyser upp alla delar av rummet. Använd gärna flera olika ljuskällor för detta så det går att tända vissa men inte andra för att bättre kunna skapa stämning.

Kök

Köket och väldigt specifika krav på belysning just på grund av matlagningen. Här ska man huvudsakligen se till att ha riktigt bra arbetsbelysning. Satsa på en klart och gärna lite kallare sken för att det ska vara så lätt som möjligt att se vad det är man håller på med. Se till att ljuset sitter så att man inte blockerar det med kroppen när man står och arbetar vid köksbänken.

Badrum

Badrummet är också ett rum där arbetsbelysningen står i fokus. Här gäller det att se klart och tydligt vad man håller på med. Belysning kring spegeln är värt att tänka lite extra på. Leva & Bo rekommenderar att man sätter belysningen i ögonhöjd för bästa möjliga resultat. När man sätter lyset ovanför kan man lätt skapa skuggor i ansiktet som gör det svårare att se.

Sovrum

Sovrummet ska först och främst ha bra allmänbelysning. Det är en bra idé att se till att ljuset också tar sig in i garderoberna så slipper man sätta in extra lampor i dem. Satsa även på en mer riktad lampa i anslutning till sängen. Den är inte bara praktiskt när man vaknar mitt i natten, eller på morgonen mitt i vintern, och vill ha lite ljus direkt när man stiger upp, den är också bra som lite stämningsbelysning.

Belysning i uterummet

Även våra rum utomhus är i behov belysning på något sätt. Det kanske är på hösten som den verkligen kommer till sin rätt. Har man en altan eller någon annan typ av uteplats så kan man med fördel fälla in led-spots i trallen. Kanske speciellt i trappor som lyser upp då mörkret faller utomhus. Även gångar i trädgården kan det monteras någon form av belysning så att man ser var man sätter sina fötter om man är ute sent.


Senaste inläggen