Planera belysning i badrummet

Badrummet är oftast en av de mindre ytorna i ett renoveringsprojekt men det betyder inte att inredningen av ett badrum kräver mindre planering, tvärtom. Det finns flera viktiga saker som bör tänkas på när man gör om i ett badrum, de allra flesta brukar vilja ha en mysig känsla i ett badrum samtidigt som det ska vara funktionellt. Belysning är av största vikt vid uppfyllandet av dessa kriterier då man genom att exempelvis sätta in olika typer av ljus beroende på plats i badrummet kan skapa både en harmonisk känsla och en praktisk lösning.

Glöm inte säkerheten

Inredningstidningen Hus&Hem slår ett slag för säkerhetsaspekten också - lamporna som används i ett badrum måste såklart hålla en hög kvalitet och klara av både fukt och väta. För att mäta elsäkerhet och även vattentäthet används ett system uppbyggt i olika IP-klasser där högre IP-nummer innebär desto säkrare belysning. Är numret på lampan man vill använda lika med eller högre än 44 kan belysningen användas i stort sett överallt utom invändigt i badkar eller duschkabinen.

Färgvalet på badrummets vägg- och golvfasta inredning inverkar också mycket på hur ombonat och rymligt ett badrum känns. Välj därför kaklet med omsorg, och tänk på att det ska sitta ett tag, så strunta i att haka på kortlivade trender. Du kan smidigt beställa hem plattorna direkt via nätet och det finns idag en mängd av leverantörer men ett tips för den som letar efter kvalitet och bra pris är att kika in på Stonefactory som är Sveriges ledande kakelbutik på nätet. I Sverige brukar det främst vara större kvadratiska plattor som används till badrumsgolv, oftast i basfärger. Ljusare färger och stora plattor gör även att rummet upplevs ljusare och rymligare så att du kan använda dig av mindre belysning i bästa fall.


Senaste inläggen