När du behöver en elektriker

De allra flesta lamporna man köper idag behöver man inte anlita någon elektriker för att montera, men det finns undantag. Här går vi igenom de vanligaste gångerna som du behöver se till att anlita en elektriker.

För det första så kan vi gå igenom vad du faktiskt får göra, så länge du har kunskapen. Det är nämligen det som krävs i de flesta fallen, att du är helt säker på vad du gör. Informationen kan du få på många sätt, antingen genom att gå en grundläggande elutbildning eller genom att lära dig av någon annan som har gjort det. 

Om du har den grundläggande kunskapen så får du bland annat byta ut de flesta typerna av kontakterna som man har i ett hem. Detta betyder allt från vanliga eluttag till strömbrytare och stickproppar. Du får även installera anläggningar som har en spänning under eller lika med 50 volt. Detta kan involvera vissa badrumsbelysning samt många ljusslingor. 

Vad du inte får göra

Vissa installationer så som byten av en typ av vägguttag till ett annat måste dock utföras av en riktig elektriker.

 

Du måste anlita en fackman om du skall:

  • Byta från ett vanligt el-uttag till ett jordat.
  • Byta ut en vanlig strömbrytare mot en dimmer.
  • Installera elektrisk golvvärme
  • Installera inbyggda spotlights

Dessa var de vanligaste typerna av "vardagliga" installationer där man behöver ta in en riktig elektriker. Utöver det finns det självklart många mer invecklande installationer där det krävs en fackman, för att inte tala om när någon elektrisk installation går sönder eller visar tecken på att vara skadad. Då behöver man en riktig fackman som kan avgöra hur stort problemet faktiskt är.

Att hitta en bra elektriker för dessa typer av arbeten är dock inte alltid enkelt, speciellt inte på kort varsel. Rörjouren har specialicerat sig just på tillgänglighet dygnet och året runt. Ett perfekt telefonnummer att ha i bakfickan utifall något skulle hända. 

 


Senaste inläggen