LED lampor – framtidens belysning

Nu är det dags att byta ut de gamla glödlamporna mot framtidens belysning! LED-lampor är 50 gånger mer hållbara än den traditionella glödlampan och de förväntas bli nästa alternativ till energieffektiv belysning. De har en livslängd på upp till 25000 timmar och det ger en lägre underhållskostnad samt att det blir mycket färre lampor att återvinna. Tillverkningssättet bidrar till att de inte avger UV- eller IR-strålning vilket gör att de kan användas till att belysa ljuskänsliga föremål.

LED-belysning kräver dock optiska linser för att sprida sitt ljus på ett lämpligt sätt från de små, punktformade ljuskällorna. Även om tekniken har utvecklats mycket snabbt under de senaste åren är det fortfarande för dyrt att använda den som ett alternativ till de starkare glödlamporna.

Vilka användningsområden som finns för LED-lampor kan man läsa om hos Energimyndigheten. Lysdioder har länge använts inom elektronikbranschen där de fungerat som indikationsljus för vanliga elektriska apparaturer som tv-apparater och avancerade kommunikationsutrustning men också vitvaror. Men i takt med att utvecklingen går framåt kan man även hitta lysdioder i allmänbelysning som på kontor eller allmänna platser. De skulle till exempel drastiskt kunna sänka kostnaderna för att byta ut lampor.

Men innan vi har kommit så långt kan vi med fördel passa på att njuta av LED-belysningen i trivselbelysningen och ljusslingorna nu när vi dekorerar inför jul och nyår. De flesta hushåll har under julen en eller ett par adventsljusstakar, minst en ljusslinga inomhus och kanske även en utomhus samt annan juldekoration som man skulle kunna tjäna på att byta ut från glödlampor till en belysning med lysdioder istället.


Senaste inläggen