Inred smart

I storstäder där bostadsbrist råder tvingas många inrymma sitt bohag på en liten yta. Begreppet compact living har således blivit en nödvändighet och det handlar i korta drag om att utnyttja utrymmet maximalt.

Det första tipset är att regelbundet rensa bland sina ägodelar och göra sig av med sådant man sällan eller aldrig använder. Sälj dina onödiga prylar eller skänk dem till välgörenhet – alltid kan de vara till nytta och glädje någon annanstans. Ansamlande av prylar tar upp värdefullt utrymme i onödan och ger dessutom ett överbelamrat intryck som gör att rummet upplevs ännu mindre. Satsa på smarta förvaringsutrymmen där du lätt kommer åt det du behöver, men inte behöver ha allting framme.

Ljusa färger och flerfunktionsmöbler

Att satsa på ljusa färgskalor på inredningen är ett annat bra tips för att skapa en känsla av rymd. Fynda möbler på loppis och måla dem i vitt eller någon annan ljus nyans, tipsar sidan Inredningsvis. Tänk på att välja små möbler som är lätta att möblera med och som helst har flera användningsområden, till exempel en ihålig sittbänk eller pall som man också kan förvara saker i. En bäddsoffa förvandlas till säng när du får nattgäster. En gammal kista blir ett charmigt soffbord samtidigt som man kan förvara till exempel täcke och sängkläder till bäddsoffan däri. Har man inte plats för datorbord får man helt enkelt använda matbordet till arbete och surfande. Behöver du sällan använda din pall kan du kanske använda den som sängbord.

Så utnyttjar du en större yta

Perfect Match Interior, PMIAB, är ett företag specialiserat på att inreda hotell. Med sin förkärlek för compact living erbjuder de kvadratsmarta lösningar som även privatpersoner kan dra nytta av. Företaget har bland annat tagit fram ett sängskåp med en slimmad och stilren design som tar mycket liten plats.

Ett sista tips är att utnyttja höjden i rummet, genom att montera exempelvis skåp och hyllor upp till taket. Utrymmet ovanför dörrar är ofta bortglömt men värt att ta tillvara på exempelvis genom hyllor. Med hjälp av pallar och stegar kan du enkelt komma åt det du behöver.


Senaste inläggen