Gör rätt val vid takbelysning

En av de första lamporna vi tänker på när vi talar om belysning är troligtvis taklampan. Den har en plats i praktiskt taget alla rum i hemmet. Men det är också något som går att variera betydligt mer än många faktiskt gör. Att hitta rätt takbelysning är något alla kan spendera lite mer tid med att göra och här har vi några tips som hjälp på traven.

Storleken på rummet är en bra utgångspunkt. En liten och klassisk plafond kan kanske göra ett alldeles utmärkt jobb i en ganska litet rum. Men ju större rummet är desto mer passande kan det vara med en stor eller flera mindre taklampor av något slag. Om det också är högt tak i rummet är det ännu mer anledning att välja bort plafonden och satsa på en hängande variant istället.

Formen på rummet kommer också kunna spela en roll. I ett kvadratiskt rum där alla väggar är lika (eller ungefär lika) lång. Är en centralt placerad lampa ofta väldigt snyggt. Ett större avlångt rum kan dock få betydligt bättre resultat av mer än en lampa i taket. Målet med takbelysningen är trots allt ofta att sprida en jämnt ljus över så mycket av rummet som möjligt.

Infällda spotlights har länge varit på modet nu och är även det ett snyggt och enkelt sätt att få samma ljus över hela rummet. Det är också ett mycket bra val för mindre utrymmen som inte är fyrkantiga, som exempelvis ett L-format rum eller liknande.


Senaste inläggen