Effekten av rätt belysning

Belysningen kan verkligen göra en stor skillnad, oavsett om det är belysningen i hemet eller på arbetsplatsen kan man ofta märka positiva effekter av rätt belysning.

Alla har nog märkt att när man hittar rätt typ av belysning för ett rum så är det så mycket enklare att få den stämning mad hade menat. Och just stämning är något så få design- och inredningsval kan åstakomma lika enkelt som valet av belysningen. 

Ett av de mest effektiva sätten att byta stämningen i ett rum utan att förändra antalet ljuskällor i ett rum är att skaffa en dimmer, med en sådan kan man lätt ordna ett mysig stämning i de flesta rum utan att behöva gå omkring och tända och släcka olika lampor för att testa sig fram. Detta fungerar naturligtvis bäst när man använder sig av dimmer för allmänbelysningen.

Rätt typ av belysning kan även vara bra för att låta en se när ett rum behövs städas. Vi har nog alla sett hur tydligt det kan synas på vissa ytor när ljuset faller rätt. Tyvärr är det inte alla som har tiden eller energin att lägga ned på att hålla det rent hela tiden bara på grund av att belysningen gör sitt jobb så bra, men det är därför städfirmor som Nox finns. Det kan var skönt i vardagen när allt rullar på såsom jobb och olika aktiviteter på kvällarna att komma hem till ett nystädat hem och lägga sin tid på annat. Även inför visningar och hus eller lägenhetsförsäljning är både städningen och belysningen viktig.

 Ett välskött hem som är inrett med rätt belysning, växter och möblemang ser älskat och omhändertaget ut och man kan använda belysningen till att förstärka vissa områden som man vill betona. I slutändan kan detta också ha en god effekt på försäljningssumman och eventuell budgivning kan sluta med att du får mer betalt än vad du skulle fått annars. Ett tips kan vara att inte bara leja för städningen innan visningen utan även ta hjälp med ljussättningen av kunnig inredare. 

För att utöka vår tidigare artikel om rätt belysning på arbetsplatsen tänkte vi även nämna just effekten av denna belysning. Företaget Altea har en artikel från förra året om just detta. De menar på att bra belysning på arbetsplatsen är en stor bidragande faktor för en mer trivsam arbetsmijö och att dålig belysning faktiskt kan leda till huvudvärk och ögonbesvär hos vissa. 

Studer har även visa på att när man arbetar i lokaler som är dåligt belysta och saknar naturligt dagsljus ökar halten av hormonet melatonin i kroppen, detta är en hormon som är nära förknippat med sömn och med högre ålder blir man mer och mer påverkad av dålig belysning. 


Senaste inläggen