Dra nytta av naturligt solljus

Belysning och ljusdesign är ju väldigt viktigt att tänka på om man vill ha en vackert och funktionellt hem, men minst lika viktigt är det faktiskt att tänka på hur man egentligen släpper in solljuset.

Det naturliga solljuset är helt klart den mest effektiva belysningen vi kan få tag på, och detta vet vi nog alla instiktivt. Tänk bara på hur många gånger vi inte tänder lampor i huset under dagen så länge rummet har tillgång till solljus. 

Nu kommer ju huset och fönsternas utformning, för att inte tala om husets läge, vara det vi måste förlita oss på för att få in solljuset. Men även om man inte har opimalt läge kan man se till att förbättra sina möjligheter till detta.

Det första man måste göra är ju att se till att ens fönster är rena. Även om det kanske inte är direkt synligt så kan enkla fettfläckar, damm och annan smuts försämra ens möjligheter att få in bra med solljus. När fönstertvätt sker på rätt sätt får man inte de där linjerna som annars är så irriterande.

I en rum där bara en liten del får direkt solljus kan man vara lite kreativ och strategiskt placera en spegel som hjälper till att sprida solljuset till större delar av rummet, eller till och med till intilliggande rum. Detta kan vara väldigt härligt då även dessa rum får bad i solljus, åtminstone en del av dagen.

Har man små fönster kan man ju alltid sätta in nya, men gör man det i ett rum kommer man nog vilja göra det i alla andra också, vilket ju kan vara en ganska ordentlig utgift. Har man kanske bara ett rum som verkligen är i behov av lite mer solljus kan man alltid titta på möjligheten att sätta in ett takfönster, eller kanske till och med en takljuskupol.


Senaste inläggen