Doftljus i hemmet

Att inreda med levande ljus skapar en viss atmosfär, även när de inte ens är tända. Man kan gå ytterligare ett steg i sin ljusinredning och det är att tillföra dofter till hemmet. 

Det är faktiskt lite av en vetenskap när man ska inreda med dofter. Man kallar det för "scenterior design". Det gäller att skapa rätt kombination av dofter och att rätt doft hamnar i rätt rum. Det låter kanske lite påhittat och konstigt, som Feng Shui, men en stark och kryddig doft i sovrummet kommer inte få många personer att vaggas till sömn. 

Det är inte svårt att hitta doftljus. De finns i nästan varenda inredningsbutik, ibland även på matvarubutikier. Men när det kommer till doftljus måste man köpa kvalité för att få en doft som sprider sig och ett ljus med så lång brinntid som möjligt. Här rekommenderar vi faktiskt att köpa efter märke: Voluspa, Woodwick och Yankee Candle är tre stora märken med hög kvalité och tonvis med olika dofter.

Närhelst man kan ska man välja stearinljus framför ljus stöpta med paraffin. Paraffin har visat sig innehålla cancerframkallande ämnen som frigörs under brinntiden och det släpper också ut koldioxid. Paraffin är en oljeprodukt medan stearin skapas av vegetabiliska och animaliska fetter som inte skadar oss vid förbränning. När du köper stearin ska du se till så de inte innehåller ocertifierad palmolja, vilket många billiga alternativ gör. Certifierade palmolja har framställts miljövänlig och på ansvarsfullt sätt, sådana produkter bär märkningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). 

När man väl har hittat sina favoritdofter, ska man också placera ut dem rätt i bostaden. Man vill inte alltid ha samma doft i alla rum. I sovrummet ska man ha en mild och lugnande doft såsom vanilj eller lavendel. I köket kan det få vara lite mer kryddigt, det ska påminna om matlagning. Honung, kanel, lite hetta såsom chilli är alla bra val. I badrummet ska det hellre vara fräscht så satsa på citron- och limedofter. Dessa dofter kan också vara välkommet i hallen så besökare genast slås av den fräscha doften i ditt hem. 

Tänd ljusen i några timmar men kom ihåg att inte bränna ljusen för länge. En alltför tjock doft upskattas inte av någon. Tänk också på att du blir lätt van vid doften i rummet, frestas inte att tända det flera gånger på dag för att få tillbaka doften. Ibland räcker det bara att lämna rummet, ta lite frisk luft, och sedan gå tillbaka. Doften kommer att komma tillbaka på en gång!


Senaste inläggen