Designa nytt badrum

Vi kanske inte spenderar så mycket tid varje dag i badrummet. Men det är fortfarande en av de viktigaste rummen när det kommer till saker som bostadsförsäljning och köp. Oavsett om man vill göra om designen av ett badrum i ett hem man nyss köpt, renovera innan försäljning eller av någon annan anledning finns det mycket att tänka på.

Göra en budget

Innan man kastar sig på projektet och börjar riva ut det gamla badrummet är det bra att kunna göra en budget. Att veta hur mycket man har råd att spendera på ett badrum är mycket viktigt att veta innan man sätter igång arbetet eller börja köpa in material. Utforska möjligheter som att delbetala materialkostnaderna över en längre period eller kontakta banken om att skaffa eller utöka bostadslånet för att finansiera renoveringen.

Mäta och skissa

Mät sedan upp hela badrummet och inkludera även mått för saker som ska rivas ut. På så sätt finns det siffror att gå efter när det blir dags att välja nytt. Annars finns alltid risken att saker blir för litet eller för stort för utrymmet. Ett program som Room Sketcher kan vara väldigt praktiskt för att få en tredimensionell skiss över rummet.

Riva ned

Vill man göra större ingrepp på ett badrum kommer man i regel behöva riva ut allt och börja om från grunden. Var noga med att titta efter eventuella fuktskador vid rivningen. Om det handlar om en nyligt köpt villa eller lägenhet kan detta vara ett fall av ett dolt fel. Då gäller det att ta kontakt med den tidigare ägaren. För att veta att man dock har rätten på sin sida är det klokt att vända sig till en firma som Bostadsjuristerna först och rådfråga dem.

Bygga upp

Först efter detta kan man påbörja arbetet att bygga upp sitt nya badrum. Även om det kan kännas som det tar lång tid är det viktigt att alltid låta detta arbete ta den tid det tar och inte jobba snabbare än vad som är säkert. Lägger man inte en god grund ökar man alltid risken för problem framöver. Tänk också efter vilka delar som ligger utanför den egna förmågan och när hantverkare därför behöver komma in och hjälpa till.


Senaste inläggen