Byta fönster

Det finns en rad olika anledningar till varför man behöver byta fönster. Allt från förstörande fukt till åldrande trä och kostsamma energitjuvar finns det att peka på. Men hur gör man då? Här reder vi ut hur du byter ut fönster.

Ta till experthjälp

Att byta fönster kräver kunskap - oavsett om du själv ska göra det eller anlita någon för att göra jobbet på ett professionellt sätt. Om du tycker att det låter krångligt eller riskabelt att byta ut fönstren själv kan du enkelt vända dig till specialister för att få ett par hjälpande händer. Vill du ändå ge dig på och försöka byta fönster själv ska du fortsätta läsa, för hör nedan guidar vi dig genom arbetet.

Hur du går tillväga

Börja med att ta bort fönsterfodren försiktigt, för får du ut dem hela kan du använda dem igen. Karmen sågar du loss och sedan förbereder du fönstret med klossar. Mitt i öppningen ska fönstret sitta - så mät fönstret och yttermåttet på karmen för att ta reda på hur höga klossarna ska vara. Lägg två klossar i öppningen och försäkra dig att de sitter vågrätt med hjälp av vattenpasset. Sedan skruvar du fast karmen - men börja med att spika fast en bräda då fönstret inte kan tippa ut medan du jobbar med det. Sedan lyfter du in karmen och skruvar fast det. Använd vattenpasset igen för att försäkra dig om att fönstret är helt lodrät. Häng in fönsterbågen innan du börjar isolera runt fönstret och se till att det går att öppna och stänga enkelt. Skruva eller spika fast fönsterblecket innan du isolerar med det nedre fodret.

Material för att byta fönster

När du ska byta fönster behöver du en del verktyg som till exempel kofot, vattenpass, tumstock och hyvel. Givetvis behöver du ett nytt fönster då du ska byta ut det och drevningsverktyg. Karmskruvsverktyg och drevningsremsor är också nödvändigt för att få jobbet ordentligt utfört. Mycket av detta kan du införskaffa i såväl fysiska som onlinebutiker.


Senaste inläggen