Belysning i offentliga miljöer

Belysning är uppenbarligen något vi pratar om mycket här på sajten men då oftas i privata miljöer. Idag tänkte vi ändra på detta och istället fokusera på offentliga miljöer. 

Hotell

På hotell finns det många olika typer av miljöer med många olika krav. I ett konferensrum så är det viktigt med bra belysning för att möjliggöra en bra arbetsmiljö. I hotellets bar är det istället viktigt med en trivsam miljö och stämningsbelysning är istället prioriterat. 

När man väl kommer till själva hotellrummen så liknar det helt plötsligt mer en hemmiljö. Där ställs det både krav på att kunna arbeta om så behövs men även att skapa en trivsam stämning för hen som skall bo där. Tack vare att det är så många olika miljöer som ingår i ett komplett hotellkoncept så brukar det bästa valet många gånger vara att ta in experthjälp. De kan hjälpa till att ta fram ett komplett designkoncept som förutom belysningen även involverar material och möbelval. 

Kontor

På kontor så är det viktigaste målet en god arbetsmiljö. På arbetsmiljöverket kan man hitta extremt mycket information om vilka krav som finns på belysningen. 

Bland de viktigaste sakerna man bör tänka på vid just kontorsbelysning är att allmänbelysningen skall vara jämn och att det inte skall finnas några störande reflexer inom synfältet. Det finns även krav på ett rummet och främst arbetsplatsen skall vara tillräckligt upplyst. De har en lista med klara rekommenderade värden för olika typer av arbetsmiljöer. För vanligt kontorsarbete rekommenderas till exempel en platsbelysning på 500 lux samtidigt som mindre viktiga rum så som kopieringsrum eller soprum inte behöver mer än 300 och 100 lux vardera. 

Övrigt att tänka på

I Energimyndighetens broschyr om belysning i offentliga miljöer ges ett antal tips till de som skall beställa sådana lösningar. En av de viktigaste som nämns flera gånger är att man bör göra en livstidsberäkning för ekonomin av olika belysningsval. Även om till exempel lysdiodslampor(LED) har ett högre inköpspris så kan de många gånger vara billigare i längden tack vare billigare inköpspris. 

De nämner även att en annan lösning för att sänka sina belysningskostnader är att inreda rummen ljust. På så sätt så krävs det mindre belysningen för att rummen skall upplevas som behagligt upplyst. 


Senaste inläggen