Badrumsbelysning

Badrummet har flera roller: man slappnar av, man gör sina bestyr, man gör sig iordning inför en kväll på stan och det är första rummet man besöker när man kliver upp på morgonen. Det är många funktioner för en rumsbelysning att leva upp till. 

Om man har ett äldre badrum kan man inte renovera som i ett annat rum. För att renovera ett helt badrum behöver man ta ned allt det gamla till grunden och sedan bygga upp ett nytt badrum med primer, tätmembran, tätskiktsfolie, våtrumsskivor och så vidare. Det är ett stort jobb som man helst kan lämna till proffsen. Kan man leva med badrummet i det skick det är, kan man komma undan med att endast ta ned det nuvarande taket och göra om belysnigen. 

Det finns möjlighet att installera armaturer och vägglampor i ett våtrum: tittar man in på sajten Badhem kan man se vilket utbud som passar bäst i en våtrumsmiljö, men det är viktigt att det görs på rätt sätt för att tätskiktet ska hålla. Man borrar ett hål genom väggen, har man kakelplattor måste man först använda en borr som klarar kakel innan man byter till en vanlig träborr. Hålet ska sedan fyllas med silikon, pluggas och därefter kan man skriva in lampan. 

Först och främst ska man fundera ut var man ska sätta belysningen. Ett vanligt val är att sätta in spotlights så man kan få jämn ljusspridning över hela rummet. Det ska vara lika ljust i duschkabinen i hörnet som framför badrumsspegeln. När man installerar något nytt i taket måste man tänka på att fukt inte får komma in bakom takplattorna eller skivorna. Kommer fukt i kontakt med bjälklaget kan man få problem med fukt och mögel senare i livet och det är kostsamma reparationer (och eftersom man inte skapat ett tätskickt i taket kommer inte försäkringen att täcka skadorna). 

Spotlights får gärna vara dimbara: på så vis kan du bestämma om det ska vara mjuk belysning för avslappning i badkaret, eller stark belysning när det är dags att sätta in linserna på morgonen. Man kan också ha extra belysning ovanför badrumsskåpet för att få rätt ljusriktning när man ska sminka sig. 

Sist men inte minst för man inte glömma de väldoftande sterinljusen som man kan tända för att varva ned i ett bubbelbad efter jobbet. De bästa dofterna för ett fräscht badrum är citrusdofter och för avslappning passar lavendel utmärkt!


Senaste inläggen