Att inreda med belysning

Belysningen är en viktig del av vår inredning. Med ljussättningen i ett rum kan du påverka hela dess karaktär och atmosfär. Ändå är belysning något som ibland installeras mer slentrianmässigt, vilket är lite synd, eftersom det finns så stora möjligheter för vad man kan åstadkomma.

Grunden för en fungerande belysning utgörs ofta av någon typ av takbelysning, som kan vara en enskild lampa eller en kombination av exempelvis spotlights eller andra mindre lampor. Den ger så kallad allmänbelysning, med ett jämnt sken i hela lokalen, som kompletteras med dagsljus från eventuella fönster. Det är viktigt att rummet blir tillräckligt upplyst.

Belysning i vardagsrummet

Olika rum behöver olika typer av tillägg till allmänbelysning, beroende på deras funktion. I vardagsrummet adderar vi ofta in stämningsbelysning i form av golv- eller bordslampor, som ger en behaglig känsla, men också kan ljussätta specifika föremål eller fungera som läslampa vid en soffa eller fåtölj. En dekorativ lampa i fönstret är också trevligt, eftersom den syns utifrån med sitt välkomnande sken. Med hjälp av en dimmer justerar du enkelt ljuset från dina lampor till önskad styrka. Dimmer passar även bra i synnerhet i sovrummet, för att kunna få ett mjukt uppvaknande respektive tona ned intensiteten gradvis på kvällen.

Funktionell belysning

I rum som [hemmakontor] [https://www.elle.se/decoration/5-snygga-inredningstips-for-hemmakontoret/], syrum och kök ställs ökade krav på funktionell belysning. Detta av ergonomiska skäl, för att underlätta arbete, handarbete och matlagning. Men framförallt för att du inte ska anstränga ögonen onödigt mycket. För arbetslampor spelar både ljusstyrka, placering och höjd stor roll. Här lönar det sig att fundera och testa sig fram en extra gång innan du gör ditt val, för att bli nöjd på lång sikt. Det finns mycket att välja på online numera, gällande belysning av olika slag. Vilket gör att du kan jämföra ett stort utbud av alternativ mot varandra, inklusive vad de kostar.


Senaste inläggen