3 typer av belysning

När man inreder sitt hem är det lätt att falla tillbaka på de simplaste formerna av belysning, men bara man har rätt kunskap kan man göra så mycket mer. Denna artikel kommer att sprida ljust på de tre olika typerna av belysning man kan använda: allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning.

Allmänbelysning

Grunden till en bra belysning börjar nästan alltid med allmänbelysningen. Traditionellt sett är detta taklampan som lyser upp hela rummet, men allmänbelysning skapas faktiskt riktigt bra med det man kallar indirekt belysning, vilket kan sägas vara att dölja själva ljuskällan. Ett bra exempel på detta är ljusslingor som till exempel kan sättas på en hög möbel där de inte är direkt synliga men ljuset kan ändå sprida sig riktigt bra kring rummet. Och med tanke på vad en snygg taklapma kan gå på idag kan detta vara ett konstandseffektivt alternativ.

Stämningsbelysning

Precis som det låter så är detta till för att skapa stämning i rummet. Detta kan göras på flera sätt, men de mest vanliga är såklart att använda sig av dimmer, något man faktiskt kan installera själv. Dimmern är helt enkelt ett snabbt sätt att skapa en mysig stämning i ett rum. Ett annat alternativ är att använda sig av levande ljus eller en mer diskret golvlampa i ett hörn vid till exempel en bokhylla eller en större planta. Det viktiga är att ljuset inte lyser upp för mycket eller är allt för riktad, då faller man ju mer in på den tredje typen av belysning.

Punktbelysning

Punkbelysningen är många gånger något man använder av rent praktiska skäl. Exempel på detta kan vara belysning som spotlights eller bara en vanlig läslampa. Det är även populärt att använda punktbelysning för att sprida lite extra ljust på något som en tavla eller blomma. Dock ska man se till att inte gå till överstyr när det gäller punktbelysning och egentligen bara använda det där det ger mest effekt.


Senaste inläggen